Σπιτική μαγιονέζα – το καλύτερο ντιπ

Προσωπικά έχω πάντα όρεξη για ντιπ. Κρακεράκια, παξιμαδάκια, λαχανικά βουτηγμένα σε κρεμώδεις σως, ό,τι καλύτερο. Η σπιτική μαγιονέζα είναι κάτι που φτιάχνω εδώ και πολύ καιρό για να συνοδεύουμε τις σαλάτες, το κρέας, τις πατάτες ή να τσιμπολογάμε κριτσίνια. Η γεύση της δεν έχει καμία σχέση με αυτές που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ… Καμία όμως.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην κάνετε μπράτσα από το ανακάτεμα είναι να διαθέτετε μούλτι του οποίου το καπάκι να έχει τρύπα για να προσθέτετε έξτρα υλικά τη στιγμή που ανακατεύετε, ή σταθερό μίξερ. 

20150617_211621~2[1]

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα ντιζόν ή όποια άλλη μουστάρδα μας αρέσει

1 κουταλιά σούπας ξύδι λευκό

1 κρόκος αυγού (πρέπει να είναι πολύ φρέσκο)

Ασπρο πιπέρι (χρησιμοποιούμε άσπρο για να μην φαίνεται)

250 ml λάδι (ελαιόλαδο και κάποιο φυτικό λάδι μαζί για να είναι πιο ελαφριά η υφή και η γεύση)

Νερό

Ρίχνετε τη μουστάρδα, το ξύδι, τον κρόκο και το πιπέρι στο μούλτι, βάζετε το καπάκι και ανακατεύετε στην πιο γρήγορη ταχύτητα. Χωρίς να σταματήσετε καθόλου το μούλτι, ανοίγετε την ειδική υποδοχή από το καπάκι και ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι με ροή σε μέγεθος κορδονιού για να μην κόψει η μαγιονέζα. Το λάδι πρέπει να ενσωματωθεί όλο. Αν βγει πολύ πηχτή για τα γούστα σας μπορείτε να το αραιώσετε με νερό, το οποίο ρίχνετε με τον ίδιο τρόπο με το λάδι. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί προτού σερβίρετε. Ή στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά αν βιάζεστε.

(Σε περίπτωση που δεν έχετε μούλτι με ειδικό καπάκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σταθερό μίξερ. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ραβδομπλέντερ με το εξάρτημα του μίξερ ή μίξερ χειρός, αλλά θα είναι πιο δύσκολη η διαδικασία και πιθανώς να χρειαστεί και… τρίτο χέρι)

Το καλό με τη μαγιονέζα είναι ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν βάση και να προσθέσετε λίγα έξτρα υλικά για να δημιουργήσετε διαφορετικές σως:

Για ψητό ψάρι: Προσθέστε λίγο χυμό λεμόνι, ξύσμα λάιμ και σκόνη μαραθόσπορου. Αντί για σκόνη μαραθόσπορου μπορείτε να βάλετε σκόνη σκόρδου, με σαφώς διαφορετικό αποτέλεσμα το οποίο ταιριάζει εξαιρετικά με θαλασσινά.  

Σος ταρτάρ, για ψητό ή βραστό μοσχάρι, όπως και πολλά άλλα ήδη κρέατος ή και ψαριού: Προσθέτετε δύο κουταλιές γούστερ και μία κουταλιά χυμό λεμόνι στη διαδικασία παρασκευής και αφού φτιάξετε τη μαγιονέζα δύο κουταλιές σούπας από κάθε υλικό: ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί και μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για να αναδειχθούν οι γεύσεις.

Για ψητό ή τηγανιτό κοτόπουλο: Καπνιστή πάπρικα και λίγο ταμπάσκο.

Δοκιμάστε την απαραιτήτως σε πατατοσαλάτα ή ρώσικη, θα σας εκπλήξει!

2 σκέψεις σχετικά με το “Σπιτική μαγιονέζα – το καλύτερο ντιπ

Σχολιάστε