Ψωμάκια για μπέργκερ

Τα πλούσια μπέργκερ είναι της μόδας. Ψωμάκι με γεύση, μπιφτέκι ζουμερό, υλικά φρέσκα και διαφοροποιημένα από τις κλασικές γεύσεις ένα καλοφτιαγμένο μπέργκερ δεν ανήκει πλέον στην κατηγορία του junk food αλλά πλησιάζει το γκουρμέ.

20160509_225128

Και μπορεί πάνω από όλα στο μπέργκερ να μετράει το μπιφτέκι αλλά αμέσως μετά έρχεται το ψωμάκι. Η φρεσκάδα και η γεύση του συμπληρώνουν την καλή συνταγή ενός επιτυχημένου μπέργκερ. Και ιδού πως μπορείτε να πετύχετε στο σπίτι το τέλειο ψωμάκι!

Υλικά

1 κούπα τσαγιού γάλα χλιαρό

1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 1 κύβο νωπή

1 αυγό χτυπημένο καλά

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. ελαιόλαδο

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

1 φακελάκι μπέικιν

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 400 με 500 γρ.

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε πρώτα τη μαγιά με το γάλα να διαλυθεί και την αφήνουμε.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο.
  3. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά και κάνουμε στη μέση μια τρύπα.
  4. Ρίχνουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το λάδι, το αυγό και ανακατεύουμε είτε με το χέρι, είτε με το μίξερ, είτε σε αρτοπαρασκευαστή.
  5. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά αφήνουμε 1,5 ώρα το ζυμάρι να φουσκώσει.
  6. Πλάθουμε μπαλίτσες σε μέγεθος μέτριου λεμονιού.
  7. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα ψωμάκια το ένα κολλητά στο άλλο.
  8. Μπορούμε από πάνω να ρίξουμε διάφορες μίξεις μπαχαρικών…

Ένα μείγμα με σκόρδο, λάδι και λίγη πάπρικα, το αλείφουμε στην κορυφή κάθε μπαλίτσας ζύμης.

Ένα μείγμα νερού με λίγη ζάχαρη και από πάνω ρίχνουμε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Ένα μείγμα σάλτσας ντομάτας με βασιλικό και λάδι.

Λίγο τριμμένο regato ή παρμεζάνα.

9. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά αφού δούμε ότι έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ψωμάκια για μπέργκερ

Σχολιάστε