Η πιο νόστιμη ομελέτα με τηγανιτή πατάτα

Στην ταινία «Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά» δύο άνθρωποι από διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες (γαλλική – ινδική) γίνονται ανταγωνιστές, σε ένα γραφικό χωριουδάκι της Γαλλίας, όταν ένας Ινδός μάγειρας αποφασίζει να ανοίξει εστιατόριο ακριβώς απέναντι από το βραβευμένο με αστέρι Μισλέν restaurant της μεγάλης σεφ Μαντάμ Μαλορί, την οποία υποδύεται η Έλεν Μίρεν. Η gourmet κουζίνα της Μαλορί θαυμάζεται από όλη την καλή κοινωνία της Γαλλίας που διανύει χιλιόμετρα για να απολαύσει τα υπέροχα πιάτα της αυστηρής σεφ της οποίας η κουζίνα διδάσκει πρώτα πειθαρχία κι έπειτα δημιουργία. Οι μεγάλοι σεφ θέλουν να της μοιάσουν και οι μικροί να μάθουν από την ίδια. Η Μαντάμ Μαλορί ωστόσο έχει μόνο έναν τρόπο να ξεχωρίζει τα πραγματικά ταλέντα στην κουζίνα: Με τη δημιουργία μιας απλής ομελέτας! Την ιδανική συνταγή, η σεφ με τον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο, τη βρίσκει σε μια απλή μαγειρική δημιουργία του Ινδού ανταγωνιστή της (η συνταγή του περιλαμβάνει 3 αυγά χτυπημένα, λίγο κάρι, αλάτι, μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, πιπερίτσες τσίλι, λίγο γάλα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι). Στο φιλμ υποτίθεται ότι αυτή η συνταγή του ανοίγει τις πόρτες στα μεγαλύτερα restaurant της Γαλλίας. 

…Ε, και η δική μας παρακάτω δεν πάει πίσω.

Άλλωστε τα χτυπημένα αυγουλάκια είναι το απόλυτο comfort food για μικρούς και μεγάλους!

20160217_211812[1]

4 αυγά φρέσκα

Λίγο γάλα (1/2 ποτηράκι κρασιού)

Λίγο νερό

1 τριμμένη μεγάλη πατάτα από το χοντρό του τρίφτη

Πιπεριά κόκκινη και πράσινη ψιλοκομμένη

Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή πράσο

Λίγο μπέικον ψιλοκομμένο

Τυρί τριμμένο

2 φέτες ψωμί για τοστ κομμένες σε κυβάκια

Λίγο βούτυρο

Λίγο λάδι

Αλάτι και πιπέρι

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Τρίβουμε την πατάτα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και λάδι και ανάβουμε τη θερμοκρασία στο τέρμα. Ρίχνουμε την τριμμένη πατάτα, τις πιπεριές και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Μειώνουμε αρκετά τη φωτιά ώστε να μαγειρευτεί η πατάτα. Αν σωθούν τα υγρά μπορούμε να ρίξουμε λίγο κρασί λευκό ή λίγο λάδι ακόμα (το νερό να είναι η τελευταία επιλογή). Προσθέτουμε το μπέικον και αφήνουμε το μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά μαζί με λίγο νερό και λίγο γάλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε μέσα και τα κυβάκια από το ψωμί.

Περιχύνουμε το μείγμα μέσα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά (αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι έχει μαγειρευτεί η πατάτα). Μειώνουμε τη φωτιά στο 3 ή στο 4 ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος.

Μετά από λίγα λεπτά ανασηκώνουμε την ομελέτα και αν έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα από κάτω ρίχνουμε το τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και διπλώνουμε τη μία πλευρά. Πατάμε καλά με μία σπάτουλα. Μόλις αρχίσει να λιώνει το τυρί και να στερεοποιείται το αυγό στη διπλωμένη μεριά της ομελέτας, είναι έτοιμη. 20160217_211801[1]

Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγη ξινομυζήθρα αν θέλουμε.

Η γεύση είναι απλά εκπληκτική!!!

Σχολιάστε